Archive for the Category de upplysta

 
 

Vi har tänkt med ord men nu måste vi börja tänka med siffror

Vi har tänkt med ord men nu måste vi börja tänka med siffror. Överge poesin och känslorna och istället anamma logiken. Världen kräver det. Vår flykt kräver det. Siffror dominerar världen, inte ord eller känslor eller något sådant som förnuftet. Siffror bygger upp allt och pulserar genom allt. Vi måste förstå dem, deras språk, hur vi kan använda dem. Vi måste förstå koden.

Fast vi är inte så säkra på att det är just siffrorna som är det väsentliga. Kodens innersta är kanske något annat och siffrorna bara en språkdräkt. Hur som helst måste vi lära oss att tänka med dem. Så vi är tillbaka i skolan. Tillbaka till grunderna. Matematik och vetenskap. Vi har länge fascinerats av det, men så som vi har läst om och sett på det, inte att faktiskt räkna på det. Det är helt annorlunda mot vad vi är vana vid. Vi gillade det aldrig när vi gick i skolan förr. Tråkigt, svårt och oanvändbart. Det är alltid mycket roligare på TV. Det är kul att läsa om de gamla grekerna och de upplysta också. De populärvetenskapliga varianterna. Men nu ska vi försöka igen. Den här gången vill vi förstå på riktigt. Vi vill lära oss att tänka med siffrorna. Inte bara att räkna och lära oss matematiken utan förstå jorden och tingen omkring oss, materian.

Koden är mycket mer än så. De har sagt att matematiken är orimligt bra på att beskriva materian, så för att förstå den behöver vi förstå matematiken. Och matematiken beskriver långt mycket mer, för oss obegripliga fenomen. Men det kan vara tvärtom också, att vår förståelse av materian är otillräcklig just på grund av att förståelsen är matematisk. Hursomhelst, koden är mycket mer än materian och matematiken. Det är vår arbetshypotes. Siffror och algoritmer och allt vad det nu är dominerar vår levda värld. De är matematiska men inte matematik. Koden är något annat. Den vill vi också förstå, vad den nu är.